Welcome to DK!

Yey! sunt la facultate! Am ajuns în Danemarca, m-am „cazat” (aproape) și am trecut și prin primele câteva zile de școală. Știu că am întârziat mult foarte mult cu postul ăsta, but here it is : D.

Cobor din mașină pentru prima oară în Esbjerg (orașul facultății…) și primul lucru care mă ia puțin prin surprindere: bate vântul. Să zicem că ploaia orizontală (datorată vântului) nu-i așa mare problemă (m-a speriat la început, dar intre timp a ieșit soarele mai mult) dar vântul e constant, nu se mai oprește. Și din câte am înțeles… așa-i normal. Mă voi obișnui, asta este… n-am ce-i face :).

Mă întâlnesc mai apoi cu cei de la International Students Office al universității (Heidi și Peter) care, fiind primii danezi cu care am povestit vreau să spun că m-au impresionat. Au avut timp să-mi arate personal unde voi sta, unde stau acum, un tur al facultății, să-mi explice relaxați tot ce întrebam și așa mai departe. În România parcă vod că aș fi primit 2 hârtii în mână și aș fi fost trimis în 20 de locuri să strâng semnături de la 4 persoane. Foarte faini sunt oamenii aici, foarte relaxați, nu se stresează chiar îmi place atmosfera. De altfel, pare totuși pustiu pe aici… nu e trafic, nu prea sunt pietoni (majoritatea se plimbă cu bicicletele), da mai mult de 7-8 mașini și câteva biciclete nu am văzut în același timp pe stradă aproape de loc.

Orașul e drăguț, nu prea sunt multe de văzut, dar eu sunt profund impresionat de toate străzile de aici. Piste de biciclete PESTE TOT, și-s piste serioase, au semafoarele lor, care se fac verzi cu câteva secunde înaintea celor de la mașini. Sunt câte 5-7 semafoare pe un sens la o intersecție, n-are cum să intre autobuzu în fața ta să nu vezi unu dintre ele. Mă simt în sfârșit într-o țară civilizată, mai ales că mi-am făcut rost de bicicletă, arată de parcă ar fi stat 20 de ani în beci mâncată de termite (probabil a fost), da merge bestial.

Yes, that is rust :D

I can haz bike!

Momentan stau într-un fel de cămin mic cu 3 lituanieni și 5 francezi și sunt de treabă toți, dar din păcate franțuzii vor pleca peste vre-o lună (cei 5 ai fost aici peste vară la studii). Peste vre-o săptămână totuși, mă voi muta cu cei 3 lituanieni (Ugne, Povilas și Arturas) într-o altă locație permanentă, o casă cu 4 camere destul de mari, și tot ce avem nevoie acolo (nu că n-am avea și aici… da mnoh, ceva mai ieftin, locația mai faină etc…).

La facultate, din prima zi ne-au împărțit pe grupuri de câte 6-8 oameni pentru proiecte. Majoritatea timpului, aparent, va fi petrecut pe project work și nu învățat la cursuri, ceea ce mi se pare absolut superb și mult mai practic decât orice aș fi sudiat în țară. Voi studia Medialogy, care e un fel de middle ground între programare, design, cinematografie, muzică, artă și tot ce ține de multimedia, inclusiv partea de interacțiune a utilizatorului și percepția acestuia asupra jocului, filmului, programului etc. Mă aștept să fie absolut superb, și echipa în care am picat e chiar faină. Suntem 4 băieți și 3 fete (surprinzător de bine, considerând că sunt și grupe care n-au nici o fată) și suntem destul de amestecați în interese și skilluri, ceea ce ar putea să fie în același timp foarte bine pentru proiecte și o provocare foarte bună pentru noi ca echipă. Oricum, va fi un semestru superb.

În majoritatea pozelor nu apăream... eu făceam poza usually ofc...

The project group! - Într-un treasure hunt...

În materie de cursuri, se fac puține în general aici. Noi facem doar 3 (semestrul acesta: Project Oriented Problem Based Learning in Science, Technology and Society – altfel spus „the one with the log title”, Introduction to Programming și Animation and Graphic Design – modulul de Graphic Design).

Profesorii sunt la foarte deschiși și ei, toată lumea le spune după nume, n-am auzit pe nimeni să strige „Mr Brooks”, toată lumea e cu Tony (nici măcar Anthony). Dacă sunt probleme cu proiectele la fel, îi chemăm, ne spun când pot să vină… și în ziua respectivă chiar vin, ascultă care e problema, discută pe tema ei cu noi 20-30 min, eventual dacă știu ne și dau articole sau cărți ca punct de referință, e chiar superb să lucrez în proiecte la școală.

Facultatea e ceva mai mică decât mă așteptam, dar are câteva „feature”-uri… let’s say surprising : D. Se vând țigări și alcol la cantină (nu abuzează nimeni… dar există opțiunea), avem bar sub școală, bar cap coadă cu masă de biliard, masă de fusball, un touchscreen superb pe perete de unde poți alege ce muzică să urmeze și avem camerele noastre de proiect. Știam că o să avem camere pentru proiecte, dar habar n-aveam că putem face orice cu ele. Putem cere (free) să montăm un calc în ea (deși nu ne trebuie), putem să ținem petreceri, știm persoane care au urcat canapele în camerele alea, putem dormi acolo dacă chiar vrem, anything we want as long as we don’t break stuff. Eu personal aș pune un congelator mic cu pizza în el, cuptor cu microunde nu ne trebuie că avem pe hol, și frigider în care să pună lumea berile la fel… poate ar prinde bine unu mic : )). Avem acces 24/7 în clădire, PIN code la project room, what more do we want : )).

Yes, that's Minecraft on his Tshirt

Team + Tutors + Project Room (tre să-i dăm un nume...)

Lumea e în general foarte ok, da tot parcă lipsiți voi din peisaj, tot parcă ar fi fost fain să fi mers mai mulți. Aștept să vină iarna să dau o fugă prin țară să ne vedem iar. Între timp, vă las cu câteva poze din oraș.

Pare mai mare pe dinăuntru

Micul Bunker în care locuiesc

Țin să menționez că e la 1 min distanță de o școală

Spânzurătoarea din curte : ))

Evident, tre să aflu cine o deține

Cea mai faină biță din parcarea facultății

Captain obvious, dar n-am idee ce turn e ăsta, numa că arată fain

Turn...

I feel like I'm sailing alredy, Arrrr!

Catarg în sensu giratoriu

Și în spatele meu e marea, ce fain tre să fie să stai acolo...

One of many awesome little houses

Pistă de biciclete & alergat la malul mării

Macro fun

Guess where „Macro fun” was made

Și în final, Facultatea

~ by Laserbeam on September 9, 2011.

10 Responses to “Welcome to DK!”

 1. Mah, pare fain orasu :D dc n-ai scris nimica de primul proiect? :P

  • Hihi = )) că azi am modificat puține la post, era scris de câteva zile bune și aștepta poze. Poate scriu despre proiect după ce-l predau (that being 21-22 sept)… mai văd

 2. Oooo, suna interesant, mult succes!>:D<

 3. Foarte binevenită postarea, aştep postări noi cu mai multe detalii, începând de la ce trebuie să faci ca să ajungi acolo. (un scurt ghid ar fi binevenit:D)

 4. Salut.Cata ma bucur sa aud ca ai ajuns cu bine:) Danemarca dupa cate mi-au spus niste cunostinte este o tara superba:) Sunt convins ca aveti conditii foarte bune si ceea ce conteaza cel mai mult este ca tu sa te simti bine:) sunt sigur ca o sa-ti fie foarte usor.Engleza stii,destept esti…restul vin urma acestor 2 calitati.Familia ta cred ca este EXTREM de mandra de tine.noi mai vorbim ca doar net-ul ii “unlimited”.Muuulltt succcess pe mai departe,si oriunde ai fi,sa nu eziti sa zici:”SUNT ROMAN SI SUNT DIN CLUJ-NAPOCA”!!!! p.s.-cat despre vreme…nu-ti face griji…asa-i si aici in Irlanda…acuma bate un vantttt,dar daca ma intrebi peste 10 minute,nu sunt foarte sigur ca o sa am acelasi raspuns:)) ENJOY YOUR TIME!!!

 5. Nice post! Waiting for more.

  Btw, se vorbește engleză la facultă sau vă chinuiți pe danish (eventual fallback pe engleză :P)?

 6. Toți profii sunt străini (aka nu danezi). Supervisorii sunt britanici, profu de programming e italian etc… toți vorbesc în engleză.

  Cu colegii e mai complicat (dar foarte rar) că 5 din 7 (din grupă) sunt danezi, și din când în când mai vorbesc ei numa în daneză, dar în general nu e problemă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: