LaTeX – Introducere scurtă

Știu că LaTeX este un format foarte puternic pentru editare de documente, dar (probabil) cea mai apreciată funcție a LaTeX este editorul de formule matematice. De câteva zile am început să mă joc cu formulele de mate, și admit că nu știu foarte multe, dar am descoperit că sunt extraordinar de folositoare, mai ales începând de acum, în clasa a 12-a, când trebuie să vorbesc în integrale pe mess cu uni alții. Sunt și editoare grafice pentru astfel de formule, dar pentru ecuații simple, este nevoie de foarte puține cunoștințe pentru a fi scrise rapid și direct. Prin ecuații simple înțelegem ecuații cu puține elemente, nu ne legăm acum de cum se rezolvă, ci doar de cum se scriu.

Primul pas: să luăm un editor online simplu. Ne uităm aici și vedem sus multe butoane cu semne ciudate, dar încercăm să scriem de mână totul, ca să învățăm ceva. Începem simplu, ia ghiciți cum se scrie ceva de genul: 4x+5z(y-8)=0. Ați nimerit, exact așa se scrie, nu trebuie nici o funcție ciudată.

Mai departe, LaTeX are 2 semne foarte importante pentru „superscript” și „subscript”, mai exact ^ și _. orice literă scrisă după ^ va fi pusă ca superscript. Deci pentru un polinom avem aX^3+bX^2+cX+d. Multă lume folosește notația asta deja pe mess, deci nimic nou aici.

Următoarea noutate la LaTeX: în mod implicit ia doar primul caracter pentru semne de genul ^ și _. Dacă vrem să punem mai multe caractere ca parametru la astfel de „funcții” în sintaxa LaTeX folosim acolade, deci e^{x^2+1} va desena e la puterea x^2+1.

Caracterele și cuvintele cheie din LaTeX sunt precedate de backslash \. Pentru a desena un backslash, dacă chiar se vrea asta… punem \\. La ce ne ajută \? Simplu… toate funcțiile elementare care vrem să le scriem \sin, \cos, \ln etc… singurele diferențe sunt cele legate de tangentă, că americani prescurtează tangenta ca \tan (nu \tg…). La fel, cotangenta e \cot și arctangenta e \arctan. Ce altceva mai putem face cu \? de ex, litere grecești: \alpha, \beta, \gama sunt litere mici și \Delta, \Lambda, \Theta sunt litere mari.

Mai departe, sume, produse și integrale. Aceste elemente de sintaxă, se referă pur și simplu la semnul din fața sumei, adică sigma-ul ăla mare, suma de după nu e afectată din punct de vedere al desenării. Deci, ia ghiciți, care sunt cuvintele cheie? Simplu \sum, \prod și \int. Dar, oare cum punem noi la o sumă că avem k pleacă de la 1 la n? \sum_{k=1}^n, subscript și superscript.

Deja putem desena formule chiar complexe, dar parcă mai lipsește ceva… Exact, fracții. Le-am lăsat la sfârșit, pentru că fracțiile primesc 2 parametrii. Deci (x^2-1)/(x^2+1) s-ar scrie ca \frac{x^2-1}{x^2+1}.

Mai sunt multe cuvinte cheie în LaTeX, dar articolul acesta e doar o introducere, o referință destul de completă legată de LaTeX pentru mate găsiți aici.

De ce scriu acest post? ca să pot vorbi cu colegii mei mai lejer pe mess mate când e nevoie, și chiar nu cred că e greu. Cum facem să fie mai lejeră discuția și să nu intrăm de fiecare dată în acel editor online? Există câteva metode simple:

  1. Pentru cei care folosesc Pidgin pentru mess (deși cred că sunt singurul din clasă…) există extensii pentru desenat LaTeX în conversații, dar ambii participanți trebuie să le aibă instalate pentru a vedea. Eu ști două: varianta A și varianta B. Luați-o pe care vi se pare mai ușor de instalat, că merg cam la fel de bine. Ambele marchează fragmente LaTeX în același mod, deci chiar nu contează care o instalați pentru a discuta cu cineva în formule.
  2. Am găsit azi un link unde scriem formula direct în URL. http://latex.codecogs.com/gif.latex? urmat direct de formula LaTeX. Ca să nu-l uitați, cel mai simplu e să-l salvați la Search engines la browser, cu un keyword simplu, gen „latex”.

Sper că ajută pe cineva postul ăsta, și că acum nu mai sunteți speriați de LaTeX, de care când ați auzit, probabil ați crezut că e doar pentru studenți la master și profesori de mate.

Advertisements

~ by Laserbeam on April 12, 2011.

One Response to “LaTeX – Introducere scurtă”

  1. Sa salvati la search engines in Chrome. In firefox trebuie smart keywords.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: